Ahşap Zeminlerin Cilaya Hazırlanması
Alet İşler El Öğünür
İşinizi ne kadar iyi bilirseniz bilin gerekli malzemelere sahip değilseniz kusursuz bir yer döşemesi yapamazsınız. İşte aşağıda ahşap zemin cilasının uygulanmasında kullanılan aletler ve işin püf noktaları.
İlk Önce Güvenlik
• Hiçbir zaman yorgun, içkili veya ağır ilaçlar alırken çalışmayın.
• Çalıştığınız ortamın ışıklandırılmasına ve havalandırılmasına dikkat edin, mümkünse binada tek başınıza kalmayın.
• Çalıştığınız yerin elektrik tesisatının, bütün aletlerinizin güvenle çalışmaya yeterli olup olmadığını kontrol edin.
• Uygun iş elbisesi ve ayakkabısı giyin. Üzerinizde makineye takılabilecek bol giysiler olmasın.
• Toz ve solventlere karşı maskenizi, koruyucu gözlüğünüzü, kulak tıkacınızı muhakkak kullanın. Genç yaşlanmayın.
• Yanıcı malzemeler kullanırken soba, ocak, gibi bütün alevli aletleri söndürün.
• Kullandığınız aletlerin elektrik kordonlarının her zaman iyi durumda olmasına dikkat edin.
Sistire Ve Cila İşlemleri Ne Zaman Yapılmalı?
Ahşap yer döşemesi yerleştirildikten sonra 1-3 hafta beklenmeli Böylece yer döşemesinin çalışmasından dolayı ortaya çıkan kusurları sistire ile düzeltebilirsiniz
Sistire İçin Gerekli Aletler
• Sistire makineleri
• Duvar kenarları için
• Radyatör için
• Ayrıca uzun saplı bir süpürge, elektrikli süpürge, çivi, çekiç, kerpeten, el sistiresi, zımpara kağıtlarını unutmayın
İşe Başlamadan Önce:
Önce bütün eşyayı kaldırıp yeri iyice süpürün oynayan tahtaları çivi ile sabitleyip, ahşap yüzeyin üstüne çıkan çivi başlarını gömün. (Sistire makinesi çivi ile başlarının üstünden geçerken kıvılcım çıkması, toz toplama torbasında yangına neden olabilir.)
Uzun Boy Ahşap Kaplamanın (Boy Parke) Sistire Edilmesi
Hep ahşabın boyuna paralel hareket edin, önce odanın üçte ikisini yapın. Duvara kadar gidip başladığınız yere geri dönün sonra makineyi 7.5-10 cm yana çekerek devam edin. Odanın üçte ikisini bitirince makineyi 180 derece döndürerek kalan üçte birlik yeri yapın. İlk sistirelediğiniz alan ile ikinci sistirelediğiniz alan 30 ila 90 cm öpüşsün. Böylece işe başladığınız hatta zımpara izi kalmayacaktır. Bir de en önemlisi sistire makinesini öne veya arkaya hareket ettirmediğiniz zaman zımpara tamburunu yere değdirmeyin. Yer düzgünse, işe orta kalınlıkta zımpara kağıdı ile başlayabilirsiniz.
İlk sistireden sonra kenar makinesi ile kenarları düzeltin. Kenar makinesinde ikinci sistire işleminde kullanacağınız (birinciden daha ince) zımpara kağıdını kullanın. (Eski cilalı yerlerde birinci sistirede kullandığınız kalınlıkta zımpara gerekebilir)
Zımpara kağıt kalınlıkları
• Çok kaba 20, 24, 30
• Kaba 36, 40
• Orta 50, 60, 80
• İnce 80, 100, 120
• Çok ince 120, 150
Birinci sistire ile zemin tamamen temizlenmiş olmalıdır. Bundan sonraki zımpara işlemleri ilk sistire işleminde ortaya çıkan çizikleri ortadan kaldırmaya yarar.
Genel olarak sistire işlemi aşağıdaki sırada parantez içindeki zımpara kağıtlar kullanılarak yapılır.
1. Sistire (kaba veya çok kaba)
2. Kenar makinesi (orta)
3. Sistire (orta)
4. Kenar makinesi (ince)
5. Sistire (ince)
Sistire işleminden sonra yüzey eksantrik çalışan, yavaş devirli polisaj makinesi ile iyice düzeltilmelidir.
Parke Ve Desenli Zeminler İçin
Çoğunlukla sistire makinesi ve orta kalınlıkta zımpara kağıdı ile işe başlayabilirsiniz. İkinci turda ince kalınlıkta kağıt ve sistire makinesi, 3. turda ise polisaj makinesi yeterlidir. Sistire yönü resimdeki gibi olmalı.
Eski Zeminlerin Sistiresi
İşe başlamadan önce mevcut kaplamanın kalınlığına muhakkak bakılmalı. Bunu süpürgeliği sökerek ölçebilirsiniz. Eski cilayı çıkarmak için çok kalın zımpara kağıdı gerekebilir. Zeminin durumunu ve mevcut zemin kaplamasının kalınlığına göre en uygun işlem seçilmelidir. Bazı derin kusurları düzeltmeye kalkmak yerine bu kusurlara göz yummak en iyisi olacaktır. Eski zeminlerin sistiresine başlamadan eğer varsa, bütün çivi başlarını gömmeyi unutmayın.
Cila İşlemi
Sistire ve zımpara işlemleri ahşap zeminin güzelliğini ortaya çıkaracak en önemli işlemdir. Unutulmaması gereken bir şey, özellikle yer renklendirilecekse, ahşabın üzerindeki zımpara çiziklerinin cila atıldıktan sonra ortaya çıkacağıdır. Onun için ciladan önce ahşap yüzeyde hiçbir çiziğin bulunmaması çok önemlidir.
Sistire ve zımpara işlemleri biter bitmez yerin renklendirilmesi ve cilalanması işine geçmek lazım. Cilalama işlemi yaparken üreticinin kullanma talimatlarına tamamen uyulmalıdır. Zeminin kullanım amacına göre, doğru cilanın gerektiği miktarda uygulanmasına dikkat edilmeli, kullanılabilecek dolgu malzemeleri, incelticiler ve katlar arasında bekleme zamanı konularında cila üreticisinin tavsiyelerine başvurulmalıdır.