Lifli bir yapıya sahip olan ahşabın ihtiva ettiği su miktarı ortam ısısı ve rutubetine göre azalır ya da çoğalır. Ahşabın içindeki su iki türlüdür:
- Bağlı su: hücre duvarındaki selüloza bir tür kimyasal bağ ile bağlıdır
- Serbest su: hücre boşluklarını doldurur
Ahşabın su ile boyut değiştirmesi bağlı su ile ilişkilidir. Bağlı su miktarı sıfır ile %28 arasında değişir, serbest su %200 ün üstüne bile çıkabilir ama boyut değiştirmeye neden olmaz. Ağaç cinsine göre değişikli gösteren %28 rakamı lif doygunluk noktası olarak anılır.
Rutubet: %0
En küçük boyut
Rutubet: %10
Islandıkça şişiyor
Rutubet: %28
Maksimum boyutta
Rutubet: %200
Boyut %28’ e eşit
Ahşabın boyu ısı değişince uzayıp kısalmaz.
Ahşap ısı ile boyut değiştirmez, ısı ile yumuşayıp sertleşmez. Bu nedenle çok büyük açıklıklar geçmede ahşap, tasarımcıya büyük olanaklar sağlar. Gündüz-gece arasındaki ısı farklarının yarattığı problemleri çözmek için çelik yapı elemanlarında gerekli olan olağanüstü detay çalışmaları yapmak gerekmez. Ahşabın nem ile boyut değiştirirken dönmesi, boyuna kesitinde liflerin düzgünlüğüne dikkat edilerek önlenebilir. Yapılan iş için bu problem çok önemli ise çeyrek kesime başvurulabilir.
Normal Kesim
Radyal Kesim
Çeyrek Kesim
Ahşabın nem oranı (rutubeti), kurutulmuş ağırlığının yüzdesi olarak ifade edilir. Yani, yarısı kuru ahşap lifi ve yarısı da nem olan bir parça ahşabın nem oranı %100 dür. Bu sebeple, yeşil kerestenin nem içeriği %100 den çok daha fazla olabilir.