Acaba ahşabın korunmaya ihtiyacı var mı ? M.Ö. 800 yılından kalan mezar odası sapasağlam dururken, bugün yapılan cephe kaplaması, sadece 1 yılda çürüyebiliyor. Bunların sebeplerini anlayabilmek için geleneksel koruma yöntemlerini ve günümüzün gereksinimlerini incelemek gerekir.
Geleneksel olarak, ahşabı biyolojik zararlılardan koruma amacı ile meşe, kestane gibi doğal dayanıklılığı yüksek ağaçlar kullanılmış ve ahşabın ıslanmasını, özellikle uzun süre ıslak kalmasını önleyecek tedbirler alınmıştır.
Günümüzde durum farklı:
- Doğal dayanıklı ağaçların az bulunur ve pahalı olması ve ahşap endüstrisinin gelişmesi ile ağacın tamamının (öz ve diri odun) kullanılması,
- Evlere su tesisatının girmesi
- Isı yalıtımına verilen önem nedeniyle, pencerelerde çift camlar, mantolamalar, çatı izolasyonu v.s. inşaatları gittikçe daha karmaşık yapması
Bunun sonucunda 100 sene ayakta kalmış ahşap yapıların yanında yeni ahşabın 5 senede çürümesi olağan olmuştur. İşte önkoruma (emprenye), ahşabı belirli bir hizmet ömrü olan mükemmel ve güvenilir bir yapı malzemesi konumuna getiren teknolojidir.